Op 1 augustus 2018 hebben wij alle hulpbronnen verbruikt die de aarde in één jaar kan produceren. De jaarlijkse Earth Overshoot Day. In 2018 zijn we vroeger dan ooit door onze reserves heen. De komende maanden staan we dus in het rood bij de Aarde. Met een circulaire economie kunnen we dit flink terugbrengen. Maar hoe werkt dat eigenlijk? We geven Siemen Cox het woord.
Siemen Cox
Siemen Cox is ondernemer en inspirerend spreker. Hij werkte lang bij banken en verzekeraars, maar in 2008 veranderde zijn gehele blik op het leven. Online zag hij de documentaire The Crash Course voorbij komen. De docu vertelde vanuit economisch perspectief waarom we op het gebied van duurzaamheid simpelweg niet door kunnen gaan zoals we nu doen. ‘Dit kan zo niet langer’ dacht hij meteen. Hij dacht het niet alleen, hij stak er ook daadwerkelijk meteen een stokje voor. Siemen begon in zijn privé-leven veranderingen in gang te zetten. Hij plaatste zonnepanelen op zijn dak, begon regenwater op te vangen en kocht een houtkachel (waarvan hem toen verteld werd dat deze CO2-neutraal zou zijn). Het zaadje der duurzaamheid was geplant. Maar hij wilde meer doen.
In 2012 besloot Siemen een cursus over Permacultuur (= wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is) te volgen. ‘Hier werden mijn plannen bevestigd en werd dit onderwerp echt een levensovertuiging’ vertelt Cox. ‘Ik dacht dat ik tijdens de cursus een techniek zou leren om tuinen aan te leggen, maar ik leerde een totaal holistische kijk op het leven en onze cultuur te ontwikkelen.’ Hij moest en zou hier ook op zakelijk vlak meer mee gaan doen. Siemen kreeg tijdens de cursus het boek De Blauwe Economie van Gunter Pauli aangeraden. Daarin stonden allerlei tips over het daadwerkelijk duurzaam maken van productie en consumptie door goed naar natuurlijke systemen te kijken. Zijn oog viel op een tip over het gebruiken van paddestoelen. En zo ging het balletje rollen. In januari 2013 begon hij met RotterZwam. Later richtte hij met compagnon Mark Slegers BlueCity op en is hij inmiddels ook betrokken bij Coffee Based. Stuk voor stuk bedrijven waar geldt: impact eerst.
Ideale circulaire wereld
‘De ideale wereld omtrent circulaire economie, is een samenleving die in balans is met zijn natuurlijke omgeving. Die niet meer gebruikt dan de natuur kan produceren. We zijn gewoon afhankelijk van de natuur namelijk.’ Wat Siemen aanraadt aan mensen die ook aan de slag willen met verduurzaming, is om zich eerst simpelweg te verdiepen in dit onderwerp. ‘Daarnaast vond ik de Permacultuur-cursus echt heel erg inspirerend. Ik zou dit zeker aanraden. Als ik dan nog een tip mag geven zou ik mensen vertellen om dit in het buitenland te doen. Daar geven ze de cursus vaker in twee volle, aansluitende weken, waar het in Nederland vaak verspreid is over meerdere maanden. Zo duik je er echt dieper in en heeft het maximaal effect.’ Daarnaast heeft Siemen een boek geschreven, genaamd De Blauwe Revolutie, waarin hij in vier simpele stappen uitlegt hoe bedrijven kunnen verduurzamen.
What to expect tijdens zijn presentatie op 29 november
Siemen Cox spreekt op 29 november tijdens het warm-upevent van People’s Business. ‘Ik wil hier vooral een aantal zaken aanstippen die mensen meestal niet direct met duurzaamheid associëren. En dan vooral het grondstoffentekort en de natuurlijke balans waar ik naar streef. Hier liggen ook nog eens heel veel commerciële kansen voor ondernemingen en die deel ik graag.’
Kom jij luisteren naar het verhaal van Siemen in Postillion Hotel Dordrecht? Meld je hier aan voor 29 november 2018