De weg naar een circulaire economie – In2Waste

Recyclingprocessen. Grondstoffenproblematiek. Voor velen lastig om écht aan te pakken. Daar bedacht het bedrijf In2Waste iets op. Hier kun je namelijk terecht voor onafhankelijk advies. Sterker nog, ze doen alle operationele handelingen van zulke projecten.

Volledig naar het thema van People’s Business 2019 timmert In2Waste dus hard aan de weg naar een circulaire economie. Zij zijn zich ervan bewust dat elk bedrijf en elke stakeholder met klimaatverandering te maken krijgt. Dit is een ontwikkeling die ervoor zorgt dat bedrijven nieuwe doelen gaan stellen. Bovendien is het een kans om je te onderscheiden, als je het écht goed aanpakt.

Nieuw businessmodel
Stefan van Alphen, werkzaam bij In2Waste Solutions onderdeel van de A&M Recycling Groep, zag deze ontwikkelingen en heeft de kans gegrepen om In2Waste nieuw leven in te blazen. Circulaire en sociale economie werden toegevoegd als kernwaardes van het bedrijf. Zo ontstond het nieuwe businessmodel. Wat Stefan nou precies doet? ‘We adviseren bedrijven in hun transitie naar een circulaire economie, tuigen dit fysiek op en rapporteren het in een maand-, kwartaal- en jaarrapportage. Het is belangrijk om direct effect te creëren voor draagvlak. Zo zien bedrijven bijna meteen verschil. Ik laat mensen zien welke nieuwe waarde gecreëerd kan. Ook worden we regelmatig benaderd en help ik bedrijven uitzoeken waar voor hen specifiek de kansen liggen of begeleid ik aanbestedingen.’

Uniek in zijn soort
Er zijn veel adviesgevers en die dienen vaak als tussenpersoon wanneer een bedrijf stappen wil maken richting duurzaamheid. Onze kracht is dat we de overgang ook echt kunnen uitvoeren. We zijn dus regisseur én geven sturing op de werkvloer,’ gaat Stefan verder.

‘Ik houd me volledig bezig met het overbrengen van ontwikkelingen. Verduurzaming en een circulaire economie is voor veel mensen echt een ver-van-mijn-bed-show, maar er gaat gewoon heel veel veranderen. De economie zoals die nu is gaat langzaam op de schop en ik vind het heel leuk om daar onderdeel van uit te maken. We zitten met In2Waste in de kopgroep van de transitiewereld.’ Grappend vergelijkt Stefan zich wel eens met een dominee omdat hij overal zijn woord verkondigt en mensen laat zien wat ze kunnen bereiken.

Sociale en wettelijke plicht
‘Vaak worden keuzes gemaakt op basis van financiële redenen. Ik vind juist de sociale, economische en technologische waardes veel belangrijker. Je kunt hiermee veel meer bereiken dan met prijsvechten. Je draagt je steentje bij aan het milieu en de gehele samenleving én je producten zijn van betere kwaliteit. Zo hebben we voor een partij in de verkeerstechniek bijvoorbeeld gezorgd dat oude apparatuur die anders vernietigd werd, werd opgehaald. In samenwerking met onze sociale werkvoorziening hebben we de apparatuur gedemonteerd en de onderdelen van goede kwaliteit teruggestuurd naar het magazijn van dit bedrijf. Deze worden nu hergebruikt. Separeren in plaats van vernietigen dus. Daardoor hoefden ze onderdelen niet opnieuw te bestellen, is er op afvalkosten bespaard én hebben ze aan hun sociale plicht voldaan. Sterker nog, op sommige vlakken is dit zelfs al opgenomen in de wet, maar het wordt nog nauwelijks gehandhaafd.’

‘Ik vind dat afwegingen anders gemaakt kunnen worden. Het creëren en pakken van kansen kost altijd geld. Maar je creëert er veel meer nieuwe waarde mee door het toch te doen. En nogmaals het is de wet. Ondernemers kunnen zich nu nog aansluiten bij deze transitiemarkt en horen bij de koplopers die op langer termijn niet meer in te halen zijn. Je kunt je er als bedrijf echt positief mee positioneren.’

Meer weten over In2Waste? Ontdekken wat jouw organisatie kan doen? Kom luisteren naar Stefan tijdens People’s Business op 23 en 24 januari 2019.

 

Leave a Reply

Geniet van extra exposure Exposeer op People's Business